Dokumenti/ ‘Zgjedhjet e 1945 pa opozitë, si i njohën ndërkombëtarët’ - Dossier - Kosova Sot
Dokumenti/ ‘Zgjedhjet e 1945 pa opozitë, si i njohën ndërkombëtarët’

Dokumenti/ ‘Zgjedhjet e 1945 pa opozitë, si i njohën ndërkombëtarët’

Studiuesi Aurel Plasari publikon dokumentin, sipas të cilit ndërkombëtarët njohën zgjedhjet e vitit 1945 në vendin tonë, pa praninë e opozitës.

Aurel Plasari

Postimi i Plasarit 

MIRATIMI NDËRKOMBËTAR I ZGJEDHJEVE TË 1945-s PA OPOZITË

Mbasi kam publikuar dokumentin sesi diplomatët, së toku me “vëzhguesit”, i trajtuan si “legjitime” votimet e vitit 1945 për “Asamblenë Kushtetuese”, e cila më 16 mars 1946 do të vendoste të kthehej në “Kuvend Popullor” duke i përcaktuar Shqipërisë instalimin e diktaturës, një mik më shkruan që – së paku – në ato zgjedhje kishte opozitë.

doc

Jo, në zgjedhjet e 1945-s nuk merrte pjesë asnjë farë opozite. Kutitë që quheshin “të opozitës”, ato të marifetit me gogla dhe zhurmën e goglave, ishin vendosur në mënyrë provokative nga organizuesit e zgjedhjeve. Ja ku mund ta lexoni qartë në informacionin për Departamentin e Shtetit e vetë kreut të misionit ushtarak të ShBA në Tiranë, Jacobs, të datës 12 dhjetor 1945, i cili edhe e ka miratuar farsën.

Burimi: Archives of the United States in Washington, 59/6865/875.00/12-1145.

(Kosova Sot)

4 orë e 54 minuta më parë
26/05/18