Rrëfimi për një lojë tenisi të zhvilluar në vitin 1973 - Kulturë - Kosova Sot
Rrëfimi për një lojë tenisi të zhvilluar në vitin 1973

Rrëfimi për një lojë tenisi të zhvilluar në vitin 1973

RECENSION I FILMIT 'BATTLE OF THE SEXES'

Rrëfimi për një lojë tenisi të zhvilluar në vitin 1973

Përderisa loja e tenisit ishte kuptuar nga publiku, gara vuri në thelb një version karikature të një mashkullit shovinist kundër një gruaje të vetme, që mendonte se edhe femrat duhet të paguhen po aq sa meshkujt

E mma Stone dhe Steve Carell aktrojnë Billie Jean King-un dhe Bobby Riggs-in në këtë film që bëhet fjalë për një ndeshje tenisi që kishte shumë publicitet midis kësaj dyshes në vitin 1973. Është lojë, vendosje dhe ndeshje për "Battle of the Sexes", që ka të bëjë për llogarinë masive të argë- timit dhe momentit të tenisit midis Billie Jean King dhe Bobby Riggs, në vitin e largët 1973.

Një lojtare yll

Emma Stone vjen me një lëkundje dhe një kthesë si lojtare yll, derisa bashkë-regjisorët Valerie Faris dhe Jonathan Dayton plotësojnë dramën e tyre përmes një komedie, dramën e vitit 2006 me titull "Little Miss Sunshine". Shkruar në mënyrë origjinale nga Simon Beaufoy (që ka bërë edhe "Full Monty" dhe "Slumdog Millionaire") për Danny Boyle që ta bëjë regjinë, ky film kap një moment në kohën kur normat shoqërore afatgjate të qëndrimit ishin në fillim, por vetëm në fillim, për të përfunduar nga një gjeneratë më e re. Audienca e re mund të ndihet paksa e tmerruar nga disa qëndrime rreth seksit nga shkolla e vjetër që kishin mbizotëruar atë kohë dhe filmbërësit bëjnë një punë të madhe, duke përdorur këtë ngjarje në prizmin e sportit botëror. 

Mashkulli shovinist kundër gruas së vetmuar

Përderisa ndeshja ishte kuptuar nga publiku, gara vuri në thelb një version karikature të një mashkullit shovinist kundër një gruaje të vetme që mendonte se edhe femrat duhet të paguhen po aq sa edhe meshkujt. King është emri më i lartë në lojën e femrave dhe më i ankuari për termët e shpërblimit të padrejtë. King është martuar me Larry King-un (biondi, modeli Austin Stowell), që është trajneri i saj, menaxheri dhe ushtruesi, por në mungesën e tij të përkohshme ajo takon stilistin e flokëve Marilyn Barnett (Andrea Riseborough), duart e të cilit depërtojnë në dhomën e saj dhe në shtratin e saj. Këto skena intime janë sjellë me shumë simpati; King pohon se ajo kurrë nuk kishte pasur një dashnore femër, por del se shumë shpejt ajo ka zbuluar diçka për veten e saj që nuk e kishte ditur, që ose nuk e ka ditur këtë ose nuk ka dashur t'ia pranojë vetes këtë fakt. Epo, tani e di këtë, a duhet të dalë ky lajm, e nëse po karriera e saj do të merrte fund. Është një punë shumë e komplikuar dhe filmbërësit e tërheqin këtë me ndjeshmëri. Telashet e brendshme të King-ut dhe sensi i ndjeshmërisë së fajit për faktin se burri i saj mund të bëjë kërdi në karrierën e saj, derisa rivalja nga Australia, Margaret Court (Jessica McNamee) dominon në lojërat e femrave në vitin 1973. 

Fituesi i merr të gjitha 

Përkundër viteve më të mira sportive janë tri dekadat pas tij, Bobby vendos që të luajë në duart e pasura të Jack Kramer-it dhe ta sfidojë gruan më të mirë. Kur King e refuzon, ai e josh atë në gjyq dhe e poshtëron aktualisht numrin një. Kjo më pas sjell edhe çmimin prej 100 mijë dollarëve, ku fituesi i merr të gjitha. Ajo e di se duhet të fitojë. Pasi ka një publicitet të madh për publikun, ngjarja caktohet të mbahet te "Houston's Astrodome", duke e shndërruar këtë në ngjarjen më të shikuar televizive deri më atëherë, që nga aterrimi në Hënë. Sekreti i garës nuk është ndonjë fshehtësi, porse është një argëtim madh për ta shikuar. Faris dhe Dayton kishin zgjedhur që ta mbulojnë rastin, sepse kishin të drejtat e transmetimit, derisa kishin zgjedhur edhe moderatorin e ABC-së, Howard Cosell. Stone shpërndan një performancë të tmerrshme që është bindëse për nga aspekti dramatik dhe fizik megjithëse loja e tenisit për të ishte bërë me kompjuter dhe me një dublante. 

(Kosova Sot) 

6 orë e 24 minuta më parë
21/06/18