Erdogan foli edhe për ‘Shqipërinë e Madhe’ në Serbi, befasuese deklarata e tij - Lajme - Kosova Sot
Erdogan foli edhe për ‘Shqipërinë e Madhe’ në Serbi, befasuese deklarata e tij

Erdogan foli edhe për ‘Shqipërinë e Madhe’ në Serbi, befasuese deklarata e tij

Presidenti turk mbërriti të hënën për vizitën e tij të shumëpritur në Serbi, i udhëhequr nga një numër i madh i ministrave dhe biznesmenëve.

Ndërkohë presidenti serb e priti atë në aeroportin e Beogradit të hënën në mbrëmje dhe të martën u dekoruan me një mirëseardhje shtetërore përpara Pallatit të Serbisë, raporton “Vestinet”.

Atmosfera që ka të bëjë me vizitën e Erdoganit në mediat dhe qarqet politike vendore, rajonale dhe ndërkombëtare, në mënyrë të pashmangshme ngre çështjen nëse është një vizitë rutinë pune apo një pikë kthese dhe një lloj afrimi politik mes dy vendeve.

 

Para së gjithash, duhet theksuar se në kontekstin historik, gjeostrategjik dhe civilizues, Serbia dhe Turqia janë kundërshtarë të natyrshëm gjeopolitikë dhe se interesat e tyre strategjikë ndryshojnë në një masë të madhe.

Sidoqoftë, specifika e situatës aktuale ndërkombëtare dhe rajonale ekonomike e bën Serbinë dhe Turqinë në momentin e parë të qasjes taktike të të dy vendeve, të cilat, siç theksoi Erdogan në Beograd, është kryesisht pasojë e marrëdhënieve të reja të përzemërta të dy presidentëve, të cilët kulmuan në takimin e katërt në këtë vit.

Duke tërhequr disa linja të tilla të kuqe në lidhje me presionet e fuqive të mëdha duke qenë këmbëngulëse për neutralitetin, e cila në rrethanat aktuale është sinonim i pavarësisë, Serbia hap mundësinë për të rregulluar në mënyrë të pavarur marrëdhëniet me fuqitë e mëdha si Turqia.

Është ky lloj kapitali politik që i jep Beogradit mundësinë për të diskutuar mbi baza të barabarta me Ankaranë konvergjencën e interesave të ndërsjella energjetike, gjegjësisht mbi qëllimin e përbashkët të gazit rus që rrjedh përmes Turqisë dhe Serbisë në Evropën Qendrore dhe Perëndimore, nga e cila Serbia dhe Turqia do të kishin jo vetëm përfitime ekonomike por dhe politike.

Pasi që Ankaraja nuk mund të përputhet me destabilizimin e situatës në rajon përmes së cilës tubacioni i gazit duhet të kalojë, deklarata e Erdogan është inkurajuese ku në vitin 2019, gazi mund të rrjedhë nga Turqia përmes Serbisë.

Kjo na sjell në çështjen boshnjake, domethënë fatin e boshnjakëve në Ballkan.

Një nga karakteristikat kryesore të strategjisë rajonale të Vuqiçit është një përpjekje për të pajtuar përgjithmonë serbët dhe boshnjakët dhe në këtë, siç ka theksuar vazhdimisht, Turqia mund të ndihmojë.

Ideja e udhëheqjes serbe është të maksimizojë ndikimin ekonomik turk në rajonin e Rashkës, sepse është vërtetuar se rajonet ekonomikisht të begata nuk janë terren pjellor për zhvillimin e ideve ekstremiste (në këtë kontekst vlen të përmendet strategjia e Putinit e investimeve bujare në Çeçeni të shkatërruar nga lufta, e cila sot është një nga zonat më të zhvilluara të Rusisë jugore dhe gjithë Kaukazit).

Në rrethanat e reja, kur kurdët kontrollojnë një pjesë të madhe të Sirisë dhe tregojnë ambicien për të shpallur autonominë

Udhëheqësi i Kurdistanit irakian, i cili organizoi një referendum për pavarësinë nga Iraku disa ditë më parë, Erdogan nuk ka interes të mbështesë ndonjë projekt të unitetit shtetëror pan-rajonal mbi një parim etnik.

Ky çelës duhet të lexojë deklaratën e tij të fundit ndaj televizionit shqiptar se ideja e “Shqipërisë së Madhe” është “e papranueshme” për Turqinë.

(Kosova Sot)

14 orë e 44 minuta më parë
19/07/18