Si e matin shkencëtarët shpejtësinë e dritës? - OK KIDS - Kosova Sot
Si e matin shkencëtarët shpejtësinë e dritës?

Si e matin shkencëtarët shpejtësinë e dritës?

Shpejtësia e dritës është e qartë, pra të gjithë e dimë që drita, në vakuum, udhëton me një shpejtësi prej 299,792,458 metrash në sekondë dhe kjo është 100 për qind e sigurt, pa asnjë gabim në matje. Siguria kaq e lartë sa i përket shpejtësisë së dritës vjen nga fakti që ajo merret si bazë në matje, që i bie se kur flitet për një shpejtësi të tillë të dritës, ne duhet ta definojmë se sa i gjatë është një metër ose sa duhet të zgjasë një sekondë, sepse puna e shpejtësisë së dritës është e paracaktuar,raporton Gazeta Kosova Sot

Shkencëtarët, megjithatë, për ta vërtetuar saktësinë e matjes së shpejtësisë së dritës, lëshojnë një puls drite në formë laseri në pasqyrë dhe e matin kohën që i nevojitet sinjalit të dritës për t’u kthyer nga pasqyra në pikën fillestare. 

(Kosova Sot)

 

23 orë e 7 minuta më parë
19/06/18