Fakte rreth Belgjikës - OK KIDS - Kosova Sot
Fakte rreth Belgjikës

Fakte rreth Belgjikës

Banorë: 10,379,067

Struktura e moshës:

0-14 vjeç: 16.7% (meshkuj 883,254/femra 846,099)
15-64 vjeç: 65.9% (meshkuj 3,450,879/femra 3,389,565)
65 vjeç dhe më të vjetër: 17.4% (meshkuj 746,569/femra 1,062,701)

Mosha mesatare:

gjithsej: 40.9 vite
meshkuj: 39.6 vite
femra: 42.1 vite

Shkalla e rritjes së popullatës:

0.13%

Lindjet:

10.38 lindje/1,000 banorë  

Vdekjet:

10.27 vdekje/1,000 banorë

Vendndodhja:

Evropa Perëndimore, kufizohet me detin verior, mes Francës dhe Holandës

Sipërfaqja:

total: 30,528 km²
tokë: 30,278  km²
ujë: 250 km²

Vijë Bregdetare:

66.5 km

Klima:

E butë; dimra të butë, vera të freskëta; me shi, lagështi, vranësira

Terreni:

rrafshina bregdetare në verilindje, kodrina në qendër, malet Ardene në juglindje

Lëndët e para:

Materiale ndërtimore, rërë silikoni, karbonate

Nacionaliteti:

Belg(ët)

Grupet etnike:

Flamand 58%, Valonë31%, të përzier ose të tjera 11%

Religjionet:

Katolikë 75%, Protestantë ose të tjera 25%

Gjuhët:

Holandeze (zyrtare) 60%, Frënge (zyrtare) 40%, Gjermane (zyrtare) më pak se 1%, me ligj dygjuhësore  (Holandisht  dhe Frëngjisht)

Shkrim dhe lexim:

Të gjithë prej moshës 15 vjeç e më të vjetër dinë shkrim dhe lexim
Gjithsej banorë: 99%
Meshkuj: 99%
Femra: 99%  

(Kosova Sot)

 

 

14 orë e 58 minuta më parë
18/07/18