Jovan Adepo, në rolin e zezakut në vitet e racizmit të madh - Kulturë - Kosova Sot
Jovan Adepo, në rolin e zezakut në vitet e racizmit të madh

Jovan Adepo, në rolin e zezakut në vitet e racizmit të madh

Në filmin "Overlord", me buxhet të madh, i klasit B, kthehemi prapa në kohë me përbindëshit nazistë. Adepo është magnetik si "Private Boyce", thënë butësisht, një paramilitar nga perspektiva e të qenët në ditën "D" në vitin 1944. Por, që moti, ai është komandant i ambientit të tij të ri.

Jovan Adepo stepet. Po, roli i parë i tij në film ishte si djali i ri i aktorit të madh Denzel Washington. Si djali problematik në filmin "Fences", një film që ka fituar Oskar në dramën e August Wilson. Roli i tij i dytë ishte në filmin e Darren Aronofsky, me titull "Mother", e ky roli i tretë është roli kryesor në filmin e zhanrit horror të JJ Abrams, me titull, "Overlord". Pos tjerash, aty diku në mes ai ka bërë edhe disa role në televizion (te 'HBO' me "The Leftovers", "Facebook's Sorry For Your Loss"). Por mos i sugjeroni se gjithë ky sukses është i momentit - ose para kohe. "Unë i kam dëgjuar njerëzit teksa e kanë thënë këtë", thekson Adepo teksa buzëqesh gjatë kohës derisa po konsumonte një kafe në pasditen e qytetit të Nju- Jorkut. "Kur shpërblimet vijnë, njerëzit ju pyesin: 'A nuk është kjo e frikshme? Duke filluar nga maja'? do të mund të kishte qenë një lloj shoku, e kuptova. Por krejt kjo ta shpifë. Secili ka momentet e veta të punës së mirë kur ato vijnë, sigurisht, por se kush dëshiron t'iu dëgjojë njerëzit teksa flasin ashtu? Si, 'Faleminderit, krejt nga këtu shkon poshtë'". 

Një paramilitar nga perspektiva e të qenët në ditën "D"

Në filmin "Overlord", me buxhet të madh, i klasit B, kthehemi prapa në kohë me përbindëshit nazistë. Adepo është magnetik si "Private Boyce", thënë butësisht, një paramilitar nga perspektiva e të qenët në ditën "D" në vitin 1944. Por, që moti, ai është komandant i ambientit të tij të ri. I lindur në vitin 1988 në Aper Heiford, në Oksfordshajër, nga një baba afrikano-amerikan dhe nëna nigeriane-angleze, familja e Adepo-s ishte vendosur në Shtetet e Bashkuara të Amerikës kur ai ishte vetëm dy vjeç. Ai mban nënshtetësi të dyfishtë, teksa më shumë ndihet i lidhur me Mbretërinë e Bashkuar. Ai ishte lidhur në Merilend, "një djalosh krejt amerikan"; një student që ka punuar shumë dhe i fokusuar në shkencat politike me njërin sy që shikonte kah gazetaria. Por, gjithçka rreth dhe afër zemrës ishte në lidhje me aktrimin dhe këtë ishte në gjendje ta realizonte kur kishte shkuar në Los Anxhelos. Thënë këtë, zbulimi i tij ndodhi kur u kthye në shtëpi në Merilend, në vitin 2012, kur një adhurues i kishës e kishte sugjeruar ta takonte motrën e tij, Viola Davis. Lidhja e tyre ishte e menjëhershme derisa aktori i vjetër u bë mentori i tij. "Kur kisha pyetje në lidhje me zanatin, kur nuk jam ndjerë i sigurt jo ma ka bërë të ditur se edhe ajo diku ishte ndjerë si ai që ndihej tani në fillim të karrierës së saj. Ajo e dinte këtë, në momentet si këto, ju merrni ndihmën kur të tjerët ju ofrojnë, e mbyll dhe e bën"

Një nga mundësitë për të punuar me aktorin

Denzel Washington Çelësi midis këshillave të Davis ishte "ngrite prapanicën dhe puno". Pasi kishte marrë pjesë në filmin "The Leftovers", kjo e kishte dërguar në audicion për filmin "Fences". "Thënë shkurt po e çmendja veten", thotë ai. "E kam ditur se kjo do të ishte një nga mundësitë e mija për të punua me aktorin Denzel Washington dhe nëse nuk e merrja, kurrë më nuk do ta kisha një mundësi si kjo. Ai është i tensionuar pranë të atit të tij, në të njëjtën mënyrë siç jam ndjerë afër Denzel-it, i cili vetëm po qëndronte ulur aty në dhomë kur unë jam futur. Kjo më çmendte". Një presion si ky kishte ndikim te ai, thotë ai, derisa disa adhurues të Abrams me shprehje raciste flasin për "Overlord", duke dashur ta dinë se si një aktor i zi ishte pjesë e regjimentit të bardhë në vitin 1944. "Njerëzit ma kanë thënë disa herë: 'E di, nëse do të bëje disa hulumtime, do te kuptoje se afrikano-amerikanët dhe ushtarët e bardhë nuk janë lejuar që të luftojnë pranë njëri -tjetrit'. Njeri, nëse i ke bërë hulumtimet më thonë, do ta kuptoje se në fakt nuk po luftonin me përbindësha"! me një notë krenarie, Adepo tregon për karakterin e tij, se si ishte dashur të përshtatet me rolin. Filmi fillon me shtrëngimin e dhëmbëve në bordin e një aeroplanit që përbëhet nga armata e aleatëve, derisa Boyce përfundon në brigjet e detit derisa përfshihet nga një luftë dhe të shtëna armësh. "Jam i lidhur, kështu që psikikisht do të hidhem nga aeroplani" thotë ai.  

 

(Kosova Sot)

 

4 orë e 40 minuta më parë
21/01/19