Pse tanket kanë pllaka në zinxhirtë e tyre ? - OK KIDS - Kosova Sot
Pse tanket kanë pllaka në zinxhirtë e tyre ?

Pse tanket kanë pllaka në zinxhirtë e tyre ?

Tanket janë shpikur gjatë luftës së parë botërore. Takset e para që u futen në luftë më 1916 lëviznin mbi zinxhirë me pllaka.

Këto pllaka të plasura në formë zinxhiri e shpërndajnë peshën më mirë dhe bëjnë që tanku të mos mbetet në baltë.

Zinxhirët e tillë ishin më të ashpër se rrotat dhe bënin që tanku të lëvizte më mirë në terrene të buta dhe me rërë.

Ky lloj i zinxhirëve me pllaka më vonë është përdorur edhe për makina tjera si buldozerët.

(Kosova Sot)

3 orë e 41 minuta më parë
21/01/19