A e dini se 90% e rrugës së qumështit është e padukshme? - OK KIDS - Kosova Sot
A e dini se 90% e rrugës së qumështit është e padukshme?

A e dini se 90% e rrugës së qumështit është e padukshme?

Nga vëzhgimi i kujdesshëm i lëvizjeve të yjeve të galaktikës sonë, fare lehtë  mund të përcaktohet masa e saj, (masë më e madhe do të thotë më shumë gravitet, rrjedhimisht lëvizje më e shpejtë e yjeve),përcjell Kosova Sot Online.

Gjithashtu, mund të matet numri i yjeve në galaktikë si dhe të gjendet masa e tyre. Problemi është se këta dy numra nuk përputhen: yjet (dhe gjërat e tjera të dukshme, të tilla si gazi dhe pluhuri) përbëjnë vetëm 10% të masës. Ku gjendet 90% tjetër?

Imazhi i Cluster Bullet, dëshmia e parë e drejtpërdrejtë e materies së errët tregon se ka masë, por, jo shkëlqim. Një gjë është e sigurtë: nuk janë vrima të zeza, yje të vdekur apo gazra të ftohtë, (të gjitha këto janë kontrolluar dhe fshirë nga lista) dhe kandidatët e mbetur janë shumë kureshtarë (WIMPs). S’ka dyshim që është e vërtetë, pra, që ekziston dhe që gjendet diku aty jashtë, thjesht nuk  dihet se çfarë është ajo. Shkencëtarët po përpiqen ta gjejnë. 

(Kosova Sot)

17 orë e 47 minuta më parë
12/12/18