Pse njerëzit thithin oksigjenin ? - OK KIDS - Kosova Sot
Pse njerëzit thithin oksigjenin ?

Pse njerëzit thithin oksigjenin ?

Nga të gjith gazërat të cilat i thithim, oksigjeni është kryesori që i mbanë mushkritë tona në jetë. Rreth 78% e ajrit është e përbërë nga Nitrogjeni dhe 21 % nga oksigjeni, ndërsa pjesa e mbetur janë avuj të ujit, dioksid karboni dhe gazra të tjera.

Oksigjeni është i rëndësishëm  sepse luan rol të rëndësishëm në reaksionin kimik që liron energjinë që e marrim nëpërmjet ushqimit.

Reaksioni është i njejti me atë që merr për të ndezur qirinjët e tortës apo zjarrin e kampit. Natyrisht trupi jonë i djegë vlerat ushqyese nga ushqimi më ngadal se zjarri i kampitn dhe i jep trupit temperaturë më të vogel.

 

(Kosova Sot)

20 orë e 47 minuta më parë
19/12/18