10 fakte shkencore për ujin - OK KIDS - Kosova Sot
10 fakte shkencore për ujin

10 fakte shkencore për ujin

Organizmi jonë përbëhet nga një sasi të madhe e ujit, po ashtu dy e treta e planetit Tokë është i përbërë nga uji.

1.Nëse i gjithë uji që gjendet në botë, do të mund të futej në një enë prej 4 litrash, uji ifreskët në dispozicion për ne do të ishte e barabartë me sasinë që zë një lugë gjelle.

2.Për të mbjellë ushqim në planetin tonë, duhet 200.000,000 lira ujë për sekondë.

3.Gjaku i njeriut është 83 për qind ujë.

4.Mbi 90% e furnizimit të botës me ujë gjendet në Antraktidë.

5.70% e planetit Tokë është ujë por vetëm 1% e ujit është për përdorim njerëzor. Gati 97% është uji i kripur i cili nuk është i pijshëm. 2% e ujit është në ofrmë të akullit dhe akullnajave, prandaj vetëm 1% është për nevojat e njeriut.

6.Që prej fillimit të jetës, ne kemi pasur sasi të njëjtë të ujit në planetin tonë. Se sa i rëndësishëm është uji, mund të vërtetohet me faktin se nëse nuk ka ujë, nuk ka jetë.

7.Uji rregullon temperaturën e planetit Tokë.

8.Uji është i vetmi mineral që gjendet në formë natyrale në Tokë në tri forma: të lëngshëm, në formë gazi dhe të ngurtë.

9.Uji që del nga çezma në shtëpitë tuaja mund të përmbajë molekula të cilat i kanë pirë edhe dinozaurët.

10.Më shumë se gjysma (63%) e ujit që e konsumojmë në shtëpitë tona, vjen nga banjot dhe tualetet.

 

(Kosova Sot)

2 orë e 43 minuta më parë
21/01/19