Trump është jashtë NORMAVE TONA - Opinione - Kosova Sot
Trump është jashtë NORMAVE TONA

Trump është jashtë NORMAVE TONA

Shkruan: Hugh Hewitt
 

Mos u mjaftoni me kthimin e republikanëve. Rritni shumicat e tyre dhe rriteni prosperitetin dhe sigurinë, përmbajtjen gjyqësore dhe ndërmarrjen e lirë, madje edhe kur ne kolektivisht kuptojmë se kemi një president që mund të jetë jashtë normave tona kombëtare për postin, por që po arrin sukses për të gjithë ne

Ndërsa dy vitet e para në detyrë të presidentit Trump po i ofrohen fundit, kemi dy gjyqtarë 'origjinalistë' të konfirmuar në Gjykatën Supreme, 26 gjyqtarë 'origjinalistë' të apelit të konfirmuar, 10 të tjerë të nominuar dhe 41 gjyqtarë të rinj të qarkut në stol dhe dhjetëra të tjerë në pritje. Përveç kësaj: shfuqizimi i sekuestrimit të shpenzimeve të mbrojtjes dhe një rindërtim masiv ushtarak; një shkurtim masiv i taksave të thellësisë së pashembullt dhe ndryshimeve strukturore; një marrëveshje e negociuar tregtare midis Shteteve të Bashkuara, Meksikës dhe Kanadasë; tërheqje nga marrëveshja e tmerrshme me Iranin dhe, në fakt, marrëveshja absurde e Parisit; rikthejnë rregullat e mbylljes së vendeve të punës dhe burokracisë me qindra; një ekonomi që po rritet ndërkohë që papunësia bie në 3.7 për qind; dhe një antantë e ri në Lindjen e Mesme (që u arrit pavarësisht njohjes së Jerusalemit si kryeqytet të Izraelit) që i sheh Shtetet e Bashkuara dhe Izraelin në linjë dhe bashkëpunim të ngushtë me Egjiptin, Arabinë Saudite, Jordaninë, Emiratet e Bashkuara Arabe, Kuvajtin, Bahrejnin dhe tani një qeveri e re në Irak kundër teokratëve ekspansionistë iranianë. A e përmenda shkatërrimin dhe humbjen e ISIS-it në "kalifatin" fizik të tij? Kjo nuk është as gjithë lista e arritjeve, por është e mjaftueshme që të heshtin #NeverTrumpers që tallnin konservatorët mbështetës të Trumpit duke postuar një shenjë rruge që mbante emrin "Gorsuch" mbi ujërat e përmbytjeve në rritje. Ata prej nesh që ndjekin presidencën shpesh konfuze, me zë të lartë, të presidentit dhe presidencën shkatërruese jo nga postimet e tij, por nga veprimet e administratës së tij dhe ato të republikanëve të kongresit, janë të kënaqur që #NeverTrump ka ndalur absurditetin "por Gorsuch".

Rryma radikale e demokratëve
Shumë nga sukseset, veçanërisht në lidhje me gjyqësorin, janë arritur për shkak të aftësisë së pashembullt të kryesuesit të shumicës së Senatit Mitch McConnell, të mbështetur nga Kryetari i Komitetit Gjyqësor Charles E. Grassley dhe grupi republikan i Senatit, i cili pothuajse gjithmonë mbahet së bashku si një i tërë. McConnell është, siç e kam thënë më parë, udhëheqësi i vetëm më efektiv i kongresit që GOP (Partia republikane) ka pasur gjatë jetës sime. Dhe duket sikur shumica e tij do të rritet në nëntor. Shumica e Dhomës Republikane mund të ruhet po ashtu. Kryetari Paul D. Ryan dhe udhëheqësi i shumicës Kevin McCarthy dhe grupi i tyre hartuan dhe miratuan projektligjin e taksave, si dhe 14 akt-rezoluta të, si dhe projektligjet e shpenzimeve ushtarake. Kandidatët republikanë duhet të publikojnë si arritjet e lartpërmendura ashtu edhe të dhënat për ekonominë në zgjerimin e shpejtë të fushatave të tyre përmbyllëse. Ata gjithashtu duhet të qëndrojnë në perspektivën e të majtës së tërbuar që kontrollon çdo gjë në qeveri. Demokrati Jerrold Nadler i cili do të merrte 'çekanin' e Komitetit të Gjyqësorit të Dhomës, tashmë ka premtuar një ndjekje të gjykatësit Brett M. Kavanaugh për të kënaqur anën e partisë së tij. Demokratja Maxine Waters (Kaliforni), e cila do ta fitonte 'çekanin' e Komitetit të Shërbimeve Financiare të Dhomës, ka nxitur ndjekjen fizike të kolegëve të saj republikanë në dhe jashtë posteve publike. Rryma radikale e demokratëve, e udhëhequr përsëri nga përfaqësuesja Nancy Pelosi (Kaliforni), do të fillonte të shkatërronte momentin ekonomik të Trumpit dhe të paralizonte momentin rregullator me njëqind dëgjime dhe përndjekje.

Ulërima kolektive e zhurmshme dhe e tërbuar
Trump është po aq i lodhshëm sot sa Andrew Jackson duhet të ketë qenë në vitin 1829 për njerëzit e të dyja partive të cilët janë përdorur për të vendosur rregulla të ndryshme. Unë jam njëri prej tyre. Kështu që kritikat e mia ndaj presidentit janë shumë të detajuara. Por frika ime nga e majta me sy të egër është shumë më e madhe sesa sikletet e mia me politikat e presidentit, 'të elefantit në dyqanin e porcelanit'. E majta, këtë e pamë këtë javë dhe javën e kaluar, dallon në mënyrë të pafavorshme me hiperbolën e presidentit dhe mizorinë e tij të rastit. Tani ajo është një ulërimë kolektive e zhurmshme dhe e tërbuar. Nëse të majtës do t'i jepej pushtet, atëherë do të ishte rreziku që të tensionoheshin edhe më tej lidhjet e përbashkëta të shtetësisë. Më së miri për ta është që ta kalojnë një kohë të gjatë në shkretëtirë, sikur "Demokratët e San Franciskos" të vitit 1984, me qëndrime tepër të gabuara ndaj Bashkimit Sovjetik. Pas tentativës së njollosjes së Kavanaugh, votuesit nuk duhet ta shpërblejnë këtë shpërthim të McCarthyism-it të ri, përndryshe ai do të përsëritet. Shqyrtoni paragrafët e parë më sipër. Voto për të përsëritur ato lloj arritjesh në vend të fuqizimit të turmave të tërbuara. Mos u mjaftoni me kthimin e republikanëve. Rritni shumicat e tyre dhe rriteni prosperitetin dhe sigurinë, përmbajtjen gjyqësore dhe ndërmarrjen e lirë, madje edhe kur ne kolektivisht kuptojmë se kemi një president që mund të jetë jashtë normave tona kombëtare për postin, por që po arrin sukses për të gjithë ne.

(Kosova Sot)

1 orë e 9 minuta më parë
12/12/18