A ka jetë pas vdekjes? E zbulon studimi amerikan - Planeti X - Kosova Sot
A ka jetë pas vdekjes? E zbulon studimi amerikan

A ka jetë pas vdekjes? E zbulon studimi amerikan

Dritat e ndritshme, kujtimet e çuditshme dhe perceptimi i shkëputjes nga trupi: këto janë vetëm disa nga ndjesitë e përshkruara nga ata që kanë qenë afër vdekjes. Tani, një studim shkencor ka treguar se ka jetë pas vdekjes.

Këto eksperienca janë treguar edhe më herët edhe pse janë parë me skepticizëm nga komuniteti shkencat, që shpesh i ka konsideruar si iluzione apo halucinacione.

Por, një studim i ri ka treguar ndryshe. Sipas këtij studimi amerikan, personat, kur ndërrojnë jetë, kanë vetëdije, sepse truri vdes pas zemrës.

Rrjedhimisht, një person e di se ka vdekur, sepse koshienca e tij vijon të punojë edhe pasi trupi nuk jep më shenja jete.

Studimi është drejtuar nga doktori Sam Parnia i Universiteti i Nju Jorkut.

Vde**a normalisht përkufizohet kur zemra pushon së rrahuri, për rrjedhojë pengon furnizimin me gjak të trurit.

Hulumtuesit kanë ekzaminuar më shumë se 2.000 persona, të cilët kanë pasur një arrest kardiak, të cilëve u ka pushuar aktiviteti i rrahjes së zemrës, për të analizuar sjelljen.

Rreth 39 përqind e tyre ka treguar se ka pasur një kujtim të asaj që po ndodhte në ato momente, pasi zemra e tyre kishte ndaluar së rrahuri. Disa pacientë thanë se ishin të vetëdijshëm që po vdisnin, ose se kanë perceptuar bisedat që bëheshin përreth tyre.

Edhe në vitin 2013 në Universitetin e Michiganit, janë realizuar studime, por me kaviet. Studimet kanë konfirmuar se aktiviteti i trurit vijon edhe pas vdekjes.

Objektivi, sipas doktor Parinës, është përpjekja e të kuptuarit të karakteristikave ekzakte të përvojave të personave kur ndërrojnë jetë, për t’u bërë të vetëdijshëm për eksperimentet universale që do të kemi të gjithë kur të vdesim.

 

(Kosova Sot)

1 orë e 26 minuta më parë
21/01/19